8/3/18

Death wish

Ριμέικ της πρώτης ταινίας, που είχε προβληθεί το 1974 στη χώρα μας με τίτλο «Ο εκτελεστής της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάικλ Γουίνερ και πρωταγωνιστή τον πολύ σκληρό -εμφανισιακά- Τσαρλς Μπρόνσον και λέω «της πρώτης», διότι ακολούθησαν άλλες τέσσερις με τον ίδιο ήρωα, τον Πολ Κέρσεϊ, που σε εκείνη την εκδοχή ήταν αρχιτέκτονας, ενώ ο Μπρους Γουίλις που τον υποδύεται σήμερα είναι χειρουργός.

Ο Ιλάι Ροθ έχει μεταφέρει την υπόθεση στη σύγχρονη εποχή, όπου τα social media ηρωοποιούν και το πιο ασήμαντο γεγονός. Πόσο μάλλον, όταν κάποιος αναλαμβάνει να καθαρίσει την πόλη του από τα κακοποιά στοιχεία. Αυτό είναι και το πιο νέο στοιχείο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στο σκηνοθέτη να καταδικάσει, μέσα από τους μικρότερους ρόλους, την αυτοδικία, όταν εκεί που κάποιοι ηρωοποιούν αυτόν που παίρνει το νόμο στα χέρια του, κάποιοι άλλοι τον καταδικάζουν. 
Ο Μπρους Γουίλις, εμφανώς γερασμένος  δεν υπερβάλλει στο ρόλο του και κινείται ανάλογα με τα κιλά του και την ιδιότητά του. Αυτή του μεγαλοαστού που ζει με τις ανέσεις του και ξαφνικά εισβάλλει στη ζωή του το «κακό» με τον πιο αναπάντεχο τρόπο. Σοκ, οργή και απογοήτευση από το γεγονός ότι η αστυνομία έχει πάρα πολλές περιπτώσεις, ώστε να αφοσιωθεί αποκλειστικά με τη δική του. Ο πίνακας με τις υποθέσεις (κίτρινα αυτοκόλλητα) στο αστυνομικό τμήμα είναι τόσο μεγάλος, που εντυπωσιάζει. Όπως επίσης εντυπωσιάζει και ο τρόπος με τον οποίο ο σκηνοθέτης αναδεικνύει το θέμα της πώλησης των όπλων στις ΗΠΑ. Όχι ότι είναι κάτι το άγνωστο, αλλά αυτή τη φορά έχει και κάτι το κωμικό, μέσα από τη διαφήμιση που του γίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ένας εν δυνάμει δολοφόνος από μια πωλήτρια… Κωμικοτραγικό.
Η σκηνοθεσία είναι αρκετά σφιχτή και η δράση συνεχής και καθηλωτική παρά το προβλέψιμο φινάλε.
Για την ιστορία και για όσους ενδιαφέρονται, οι άλλες τέσσερις ταινίες με πρωταγωνιστή τον Τσαρλς Μπρόνσον: «Εκτελεστής χωρίς οίκτο» (Μάικλ Γουίνερ, 1982), «Σε νόμιμη άμυνα» (Μάικλ Γουίνερ, 1985), «Το μακελειό» (Τζ. Λ. Τόμπσον, 1987) και «Το πρόσωπο του θανάτου» (Άλαν Α. Γκόλντσταϊν, 1994)
(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/3/18
Είδος: Δράμα / Δράσης
Σκηνοθεσία: Ιλάι Ροθ
Παίζουν: Μπρους Ουίλις, Βίνσεντ Ντ’ Ονόφριο, Ελίζαμπεθ Σου, Ντιν Νόρις, Κίμπερλι Ελίς, Καμίλα Μορόνε
Σύνοψη: Ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης και επιτυχημένος χειρουργός βλέπει από απόσταση τη βία να εξαπλώνεται στην πόλη του. Μέχρι που η γυναίκα του και η νεαρή κόρη του δέχονται θανατηφόρα επίθεση μέσα στο σπίτι τους στα προάστια. Με την αστυνομία να έχει προς εξιχνίαση δεκάδες ακόμα εγκλήματα, ο Πολ Κέρσεϊ, διψασμένος για εκδίκηση, παίρνει τον νόμο στα χέρια του. 
Διανομή: Odeon