29/3/18

Μια νέα γυναίκα - Jeune femme

Μια γυναικεία ταινία με όλη την κυριολεξία του όρου, αφού εκτός από τη σκηνοθέτρια και το story της ταινίας, όλο το συνεργείο απαρτίζεται από γυναίκες επαγγελματίες, όπως η διευθύντρια φωτογραφίας, η μουσικοσυνθέτης, η μοντέζ, η παραγωγός, οι σχεδιάστριες ήχου, καθώς και η σκηνογράφος.

Παρακολουθώντας στην ταινία, τη νεαρή Πόλα να επιστρέφει στο Παρίσι μετά από μεγάλη απουσία, ερωτικά απογοητευμένη, χωρίς χρήματα, με μοναδική παρέα μια γάτα και στο διάβα της να βλέπει τις φιλικές πόρτες να κλείνουν η μία μετά την άλλη, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η «Φράνσις Χα» της Γκρέτα Γκέργουικ που είχαμε δει πριν λίγα χρόνια. Υπάρχει διαφορά όμως. Η Φράνσις ήταν μια κοπέλα ευτυχισμένη στη μοναξιά της, που χοροπηδούσε ανέμελα εδώ κι εκεί και ταξίδευε όποτε μπορούσε με τις περιστασιακές επιταγές του μπαμπά της, ενώ η «Νέα γυναίκα» της Λεονόρ Σεράιγ προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό της μετά το τέλος μιας δεκάχρονης σχέσης και να ξαναστήσει τη ζωή της με τους ολότελα δικούς της όρους. Επιζητά την αυτοδυναμία, ολοκληρώνοντας τη χειραφέτησή της παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Η ερμηνεία της Λετίσια Ντος κυριολεκτικά γεμίζει την οθόνη και αποτελεί ύμνο στη δυνατή προσωπικότητα, που όμως έχει και τις αντιφάσεις της, αλλά ποτέ δεν το βάζει κάτω και πάντα βρίσκεται on focus, διατηρώντας τις ελπίδες της ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες.
Από την άλλη, βρήκα λίγο αργό το σκηνοθετικό ρυθμό και η μόνη δικαιολογία που του δίνω, είναι η προσπάθεια της σκηνοθέτριας να σκιαγραφήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το χαρακτήρα της νεαρής Πόλα.(Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 29/3/18
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Λεονόρ Σεράιγ
Παίζουν: Λετίσια Ντος, Σουλεϊμάν Σαγιέ, Ντιαγιέ, Γκρεγκορί Μονσαϊνζόν, Ζαν Κριστόφ Φολί
Σύνοψη: Απένταρη, με μόνη συντροφιά τη γάτα της και απέναντι σε πόρτες που της κλείνουν κατάμουτρα, η Πόλα επιστρέφει στο Παρίσι μετά από πολύ καιρό. Καθώς γνωρίζει διαφορετικούς ανθρώπους στην πορεία, ένα πράγμα ξέρει σίγουρα: πως είναι αποφασισμένη να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και θα το κάνει με στυλ κι αυτοπεποίθηση.
Διανομή: One from the Heart