29/3/18

Το κορίτσι στην ομίχλη - La ragazza nella nebbia

Μια ταινία με όλα τα στοιχεία ενός καλού θρίλερ: Μια μικρή ορεινή και σχεδόν αποκλεισμένη κοινότητα, ένα κορίτσι που εξαφανίζεται, μια θρησκευτική οργάνωση που αποπνέει μια μυστήρια αύρα, μπόλικοι ύποπτοι, τοπικοί αστυνομικοί που βιάζονται να κλείσουν την υπόθεση, ένας ηλικιωμένος και αξιοσέβαστος ντετέκτιβ και δημοσιογράφοι κάθε είδους που καταφθάνουν στο ορεινό χωριό που εξελίσσεται σε διάσημο.

Στην αρχή σκέφτεσαι ότι ο σκηνοθέτης (που είναι και ο συγγραφέας του ομότιτλου best seller βιβλίου), προσπαθεί μέσα από μια ιστορία τύπου «ποιος έκανε το έγκλημα» να δείξει πως μπορούν τα media να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και την αστυνομία πάνω σε μια υπόθεση ή και το αντίθετο, πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει τα media για να λύσει την υπόθεση. 
Η ατμόσφαιρα μεταβάλλεται όμως, με τον πληθωρικό Τόνι Σερβίλο (στο ρόλο του ντετέκτιβ) να κερδίζει συνεχώς πόντους εις βάρος της πραγματικής υπόθεσης και κάπου στη μέση, η ταινία παίρνει άλλη τροπή. Ο «Ύποπτος κόσμος του Twin Peaks» του Ντέηβιντ Λυντς σου έρχεται στο μυαλό, αλλά και ο «Δαιμονισμένος άγγελος» του Άλαν Πάρκερ (ποιος θυμάται το Μίκι Ρουρκ;). Η ατμόσφαιρα βαραίνει, αποκτά κάτι από τη σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία (βλ. Jo Nesbo) και το μυστήριο βαθαίνει περισσότερο. Μη σας το χαλάσω όμως.
Ό,τι αξίζει είναι ο Τόνι Σερβίλο. Όλα τα άλλα πάνε με βάση τη συνταγή ενός καλού θρίλερ. Όπως έλεγε και η Κέιτ Μπλάνσετ στους μαθητές της σχολής σεναρίου στο «Μανιφέστο»: «Δεν πειράζει να αντιγράφεις, αρκεί να το προχωρήσεις λίγο παρά πέρα» (Κριτκή μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 29/3/18
Είδος: Θρίλερ / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ντονάτο Καρίσι 
Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Ζαν Ρενό, Αλέσιο Μπόνι, Λορέντζο Ρικέλμι, Γκαλάτεα Ράντζι, Μικέλα Σεσκόν, Λουκρέτζια Γκουιντόνε 
Σύνοψη: Η ταινία ακολουθεί την εξαφάνιση μιας 16χρονής κοπέλας της Άννα Λου από ένα μικρό χωριό στις Ιταλικές Άλπεις. Ο αινιγματικός αστυνομικός ερευνητής Βόγκελ καλείται να εξιχνιάσει το μυστήριο και σύντομα συνειδητοποιεί ότι δεν πρόκειται για κάτι απλό. Δουλεύοντάς με εχθρό τον χρόνο και έχοντας να αντιμετωπίσει τα ξέφρενα Media, o Βόγκελ πρέπει να χρησιμοποιήσει ανορθόδοξες μεθόδους για να αποκαλύψει την αλήθεια, σε μία πόλη που τα κίνητρα είναι δυσδιάκριτα, τα γεγονότα διαστρεβλώνονται και όλοι είναι πιθανοί ύποπτοι.
Διανομή: Spentzos Film