1/3/18

Το σπίτι δίπλα στη θάλασσα – La villa

Ο Ρομπέρ Γκεντιγκιάν που μας είχε χαρίσει «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» πριν λίγα χρόνια, επανέρχεται με μια συγκινητική και ευαίσθητη ταινία, εμπνευσμένη από τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχωφ.

Τα τρία αδέλφια που μαζεύονται σε ένα παραμελημένο παραλιακό χωριό κοντά στη Μασσαλία, δεν έχουν τίποτα κοινό και συναντιούνται με μόνη αφορμή τον ετοιμοθάνατο πατέρα τους. 
Τα πρώτα λόγια μεταξύ τους πικρά, οι διαφορές τους μεγάλες, αλλά το γραφικό λιμανάκι (του οποίου την ησυχία διακόπτουν μόνον ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που διέρχεται αρκετά πυκνά και τα αυτοκίνητα με τους στρατιώτες, που ψάχνουν για… απόβαση μεταναστών), μαζί με το συνεχή ήχο της θάλασσας και τον ανοικτό ορίζοντα θα δράσουν πάνω τους καταλυτικά. 
Ως καταλύτης δε, θα δράσει και το ναυάγιο μιας βάρκας με πρόσφυγες, από την οποία έχουν διασωθεί τρία παιδάκια, ένα γεγονός που θα τους δημιουργήσει ένα συναίσθημα αδελφοσύνης, καθώς αποφασίζουν να κρατήσουν αυτά τα παιδιά μαζί τους.
Ο Γκεντιγκιάν με φόντο το εγκαταλελειμμένο χωριό, έχει δημιουργήσει ένα μελαγχολικό και πανέμορφο σκηνικό. Ο σκηνοθετικός ρυθμός του, αναδεικνύει τις προσωπικότητες των ηρώων της ταινίας και οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών αποδίδουν όλα τα –διαφορετικά- συναισθήματά τους, που όμως συμπίπτουν στο γεγονός ότι όλοι βρίσκονται σε αυτό το σημείο της ζωής τους που αντιλαμβάνονται την αίσθηση του χρόνου που περνάει. Του κόσμου που αλλάζει.
Αρκετά καλή και βαθιά συναισθηματική ταινία. (Κριτική μου από το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/3/18
Είδος: Δράμα
Παίζουν: Αριάν Ασκαρίντ, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Ζεράρ Μεϊλάν, Αναΐς Ντεμουστιέ
Σύνοψη: Σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία βρίσκεται ένα σπίτι που ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άντρα. Τα τρία του παιδιά έχουν μαζευτεί στο πλευρό του για τις τελευταίες του μέρες: η Άντζελα, μια ηθοποιός που ζει στο Παρίσι, ο Ζόζεφ, που έχει ερωτευτεί μια γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια και ο Αρμάν, ο μόνος που έχει μείνει πίσω και λειτουργεί το μικρό οικογενειακό εστιατόριο. Εκεί, τα τρία αποξενωμένα αδέλφια, θα μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις ενοχές και μυστικά και θα αναμετρηθούν με όσα έχουν κληρονομήσει από τα ιδανικά του πατέρα τους. Μέχρι που ένα απρόσμενο  γεγονός, θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τα πάντα.
Διανομή: Weirdwave