8/3/18

Τα μυστήρια της Σικελίας - Sicilian ghost story

Η ταινία των Φάμπιο Γκρασαντόνια και Αντόνιο Πιάτζα είναι αφιερωμένη στην πραγματική ιστορία του Τζιουζέπε Ντι Ματέο που συντάραξε την Ιταλία (μεταξύ 1993 – 1996). Ο νεαρός Τζιουζέπε ήταν 13 ετών, όταν τον απήγαγε η Μαφία προκειμένου να εκβιάσει τον επίσης μαφιόζο και μετανοήσαντα πατέρα του,
ώστε να μη «καρφώσει» και μετά από 779 ημέρες φυλάκισης, τον στραγγάλισε και διέλυσε σε οξύ το σώμα του. Ο Τζιοβάνι Μπρούσκα σημαντικό στέλεχος της Κόζα Νόστρα, υπεύθυνος για πάνω από 100 θανάτους («πάντως λιγότερους από 200», όπως ομολόγησε), ήταν εκείνος που είχε διατάξει και την απαγωγή του μικρού Ντι Ματέο και καταδικάστηκε σε ισόβια, μαζί με άλλα δύο αφεντικά.
Οι σκηνοθέτες πήραν την ιστορία αυτή και την απέδωσαν με στυλ Ρωμαίου και Ιουλιέτας επί το φρικιαστικότερον και ονειρικότερον αναδεικνύοντας μέσα από την αγάπη της Λούνα προς τον απαχθέντα Τζιουζέπε, το οργανωμένο έγκλημα, την αδιαφορία και την αδράνεια της τοπικής κοινωνίας και της αστυνομίας.
Η Λούνα, ένα κορίτσι που λατρεύει το σχέδιο, προσπαθεί να αποδείξει ότι η εξαφάνιση του Τζιουζέπε οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια, ενώ η αστυνομία, το σπίτι της, το σχολείο και οι φίλοι της αδιαφορούν. Είναι εξαιρετική η σκηνή, όπου η ίδια με μια φίλη της μοιράζουν χαρτιά στους δρόμους με τα οποία θέτουν το ερώτημα τι πρόκειται να γίνει με την εξαφάνιση του Τζιουζέπε (κάπως, όπως με τις «Τρεις πινακίδες έξω από το Έιμπινγκ, στο Μισούρι») και οι περαστικοί δεν δίνουν καμία σημασία.
Η βεβαιότητα της Λούνα, προέρχεται από κάποια παράξενα όνειρα που βλέπει και διάφορα πράγματα που νομίζει ότι της συμβαίνουν μέσα στο δάσος, το οποίο παίζει διπλό ρόλο στην ταινία, τόσο ως ένα ρομαντικό μέρος με ζωάκια, πεταλουδίτσες και σκιουράκια, όσο και εφιαλτικό και γεμάτο επιθετικά ζώα ή φαντάσματα.  
Οι σκηνοθέτες έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που θυμίζει το «Λαβύρινθο του Πάνα» και αυτό που περιμένεις από τις πρώτες σκηνές είναι μια αποκλειστικά μεταφυσική ιστορία, ενώ δεν είναι. Οι αργές συμβολικές σκηνές πλημμυρίζουν την οθόνη, όπως ακριβώς και το νερό μιας λίμνης, στην οποία φαίνεται κάποια στιγμή να πνίγεται η Λούνα σε μια προσπάθειά της να βρει τον Τζιουζέπε και η οποία λίμνη παίζει καθοριστικό ρόλο μέχρι το φινάλε του φιλμ.
Ρεαλισμός και φαντασία, φόβος της μαφίας και φαντάσματα καθώς και μια ιστορία αγνής αγάπης, συντελούν σ’ αυτή την λίγο ονειρική, λίγο εφιαλτική και τελικά, αρκετά σκοτεινή ταινία. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 8/3/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτζα
Παίζουν: Τζούλια Γιεντλικόβσκα, Γκαετάνο Φερνάντεζ, Κορίν Μουσαλάρι, Αντρέα Φαλτζόνε
Σε ένα απομονωμένο χωριό της Σικελίας, η είδηση ότι ο 13χρονος Τζουζέπε αγνοείται προκαλεί χλιαρές αντιδράσεις. Η Λούνα, μια νεαρή μαθήτρια ερωτευμένη μαζί του, αποφασίζει να σπάσει την σιωπή του περίγυρου και να ρίξει φως στη μυστηριώδη εξαφάνιση. Για να τον βρει όμως, με κίνδυνο τη ζωή της, θα πρέπει να ενταχθεί στο σκοτεινό κόσμο όπου ο φίλος της φυλακίστηκε και στον οποίο οδηγεί η λίμνη, μέσω μιας μυστηριώδους πύλης. Στα όρια του φανταστικού και του πραγματικού, η ταινία επανεξετάζει τον μύθο του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας στον ανελέητο κόσμο της μαφίας.
Διανομή: Danaos Films