26/4/18

Της πατρίδας μου η σημαία...

Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Στέλιου Χαραλαμπόπουλου («Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» το 2008, «Η υπογραφή» το  2010, «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας ημιτελούς άνοιξης» το 2014, κ.ά), στο οποίο με αφορμή τις οικογενειακές του μνήμες, μας ξεναγεί στα Βούρβουρα της ορεινής Αρκαδίας, την πατρίδα του και ύστερα στο Μαρούσι, όπου ήρθε η οικογένειά του και άλλοι συγχωριανοί του. 

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μέσα από τις οικογενειακές ιστορίες και τις εξιστορήσεις των ανθρώπων του χωριού, «βλέπει από μέσα» την Ιστορία ολόκληρης της Ελλάδας. 
Μέσα από παλιές φωτογραφίες και τις αφηγήσεις των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, παρακολουθούμε τις μεγάλες στιγμές που βίωσαν οι απλοί άνθρωποι: Αγροτιά, ερήμωση της υπαίθρου, αστικοποίηση, πόλεμος, κατοχή και εμφύλιος, εξορίες, μετανάστευση. Και όλα αυτά κάτω από τους εθνικούς μύθους για το μεγαλείο του έθνους, με τελευταίο μύθο εκείνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που τόσο επηρέασε την πόλη του Αμαρουσίου. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/4/18
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος
Σύνοψη: Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.
Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Οι άνθρωποι ζούσαν μέσα στη φύση με ό,τι οι ίδιοι παρήγαγαν. Μια αυτάρκης κοινωνία που η μόνη επαφή της με τον «έξω κόσμο» ήταν το σχολείο. Εκεί μάθαιναν γράμματα και τραγουδάκια για τη μεγάλη πατρίδα που τους κάνει περήφανους. Μετά τον πόλεμο και τη ναζιστική κατοχή, στην οποία το χωριό θα πληρώσει βαρύ φόρο αίματος, πολλοί θα ξενιτευτούν και κάποιοι θα βρεθούν στο Μαρούσι ένα γραφικό προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει το βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο της χώρας και στο οποίο θα γίνουν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στον υπέρογκο δανεισμό. Η τραγωδία δεν θα αργήσει να ‘ρθει. Η χρεοκοπία. Λόγω έλλειψης πόρων το σχολείο στο χωριό κλείνει. Μετά από 150 χρόνια λειτουργίας. Η σημαία που κυμάτιζε στη σχολική γιορτή τώρα υπνώττει σε κάποιο συρτάρι.
Διανομή: Περίπλους