26/4/18

Απάτη σε μαύρο φόντο - Carbon

Μια ταινία, που βασίζεται σε ένα σκάνδαλο που συντάραξε τη Γαλλία, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη την προηγούμενη δεκαετία. Πρόκειται για φιλμ του στυλ «το μεγάλο κόλπο», το οποίο σκέφτηκε ένας τύπος, ο Αντουάν, του οποίου η εταιρεία ξέμεινε από μετρητά και αποφάσισε να εξαπατήσει το γαλλικό κράτος
πουλώντας ποσοστά μη ρύπανσης του περιβάλλοντος από CO2  και εισπράττοντας επιχορηγήσεις. Ένα κόλπο που σύμφωνα με υπολογισμούς στοίχισε 1,6 δις ευρώ στη Γαλλία και 5 δις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το φιλμ ξεκινά με τη δολοφονία του εμπνευστή του μεγάλου κόλπου (τον Αντουάν υποδύεται ο Μπενουά Μαζιμέλ), ο οποίος λίγο πριν κλείσει τα μάτια του θυμάται (και ο θεατής βλέπει σε flashback) τι τον οδήγησε ως εκεί. Κατά συνέπεια, το μόνο που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή είναι «ποιος τον σκότωσε», αφού ο τύπος χωρίς λεφτά και διωγμένος από το δισεκατομμυριούχο πεθερό του (ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ εξαιρετικά σκληρός) καταλήγει να συνεργαστεί με κάθε καρυδιάς καρύδι, πάντα με μεγάλο ρίσκο.
Τα διδάγματα στην ταινία πέφτουν βροχή (και καλά κάνουν, αν με ρωτάς), διότι όπως λέει και η παροιμία στην Ελλάδα: «Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες».
Κατά τα άλλα, η ταινία βλέπεται ως περιπέτεια έχοντας διαφορά από παρόμοια «μεγάλα κόλπα» του Χόλιγουντ, τη γαλλική φινέτσα, το απρόοπτο τέλος και την λίγο παραπάνω εμβάθυνση στους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι πιο ανθρώπινοι, πιο γήινοι. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από26/4/18
Είδος: Αστυνομική / Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Μαρσάλ 
Παίζουν: Μπενουά Μαζιμέλ, Γκρανζ, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Ιντίρ Σεντέρ, Μίκαελ Γιούν, Λόρα Σμετ, Ντάνι, Μουσά Μαασκρί, Πάτρικ Καταλίφο 
Καθώς κινδυνεύει να χάσει την επιχείρησή του λόγω ρευστότητας ο Αντουάν, ένας συνηθισμένος άντρας, καταστρώνει ένα σχέδιο για την κλοπή των φορολογικών κονδυλίων που διανέμει η γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων CO2. Ένα σχέδιο που εξελίσσεται στη ληστεία του αιώνα και χαρακτηρίζεται από προδοσία και δολοφονίες.
Διανομή: Odeon