14/5/18

Πωλ Γκωγκέν - Gauguin, Voyage de Tahiti

Όχι μια πλήρης βιογραφία, ένα «πορτρέτο» του μεγάλου αυτού ασυμβίβαστου καλλιτέχνη, αλλά μια απεικόνιση της «πνιγηρής» ζωής του των ετών 1891 – 1893 που έζησε στην Αϊτή μαζί με μια τοπική καλλονή που είχε γίνει μούσα του.

Ο Γκωγκέν είχε πάει εκεί σε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί από την ψευτιά του δυτικού  πολιτισμού. Αγάπησε την Τουχέρα, η οποία όμως πολύ θα ήθελε να απολαύσει μαζί του τα αγαθά του πολιτισμού, τα οποία ο καλλιτέχνης δεν μπορούσε να προσφέρει όσο έμενε εκεί ακόμα και παρά τις απανωτές απογοητεύσεις του.
Ο Βενσάν Κασέλ είναι εξαιρετικός και αποδίδει πλήρως την τραγικότητα της θέσης του καλλιτέχνη, που καταλήγει να πουλάει τα έργα του στη «λαϊκή αγορά» καλώντας την πελατεία του με παλαμάκια, ενώ ο Εντουάρ Ντελύκ σκηνοθετεί αποδίδοντας πιστά την εποχή και το τροπικό τοπίο, ταξιδεύοντας το θεατή στον κόσμο του καλλιτέχνη, χωρίς μελοδραματικές εξάρσεις.
Μια ενδιαφέρουσα ντεμί-βιογραφία
INFO
Προβάλλεται από 10/5/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Εντουάρ Ντελίκ 
Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Τιέ Αντάμς, Μαλίκ Ζιντί 
Σύνοψη: Παρίσι 1891. Ο ζωγράφος Πωλ Γκωγκέν είναι ήδη γνωστός στους καλλιτεχνικούς κύκλους, αλλά νιώθει κουρασμένος από τον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο και τις πολιτικές, ηθικές και καλλιτεχνικές του συμβάσεις. Έτσι, αποφασίζει να αφήσει πίσω του τη γυναίκα και τα παιδιά του και να φύγει από το Παρίσι. Προορισμός του, η άλλη άκρη του κόσμου, η Πολυνησία και συγκεκριμένα η Ταϊτή. Λαχτάρα του, να βρει την απόλυτη καθαρότητα. Και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για να πραγματώσει τις αναζητήσεις του. Ξεπεσμένος και ολότελα μονάχος, ο Γκωγκέν μπαίνει στη ζούγκλα της Ταϊτής και συναντάει τη φυλή Μαορί και την Τεχούρα. Η Τεχούρα θα γίνει η σύντροφός του, η γυναίκα του και η μούσα του, εκείνη που θα του εμπνεύσει τις πιο σπουδαίες δουλειές του εικαστικά.
Διανομή: Seven Films