22/3/18

Μαρία Μαγδαληνή – Mary Magdalene

Μια ταινία με γυναικεία ματιά πάνω στην ιστορία του Χριστού. Ένα φιλμ από την οπτική γωνία μιας γυναίκας, η οποία ακολουθούσε τον Ιησού και ήταν μαζί του, παρούσα ακόμα και στη Σταύρωση, όσο και στην Ανάσταση. 

Κατά το σενάριο, που απέχει πολύ από τα παραδοσιακά και θεολογικά των αρχών του 20ού αιώνα, η Μαρία θεωρείται βασική φιγούρα μέσα στο κίνημα του Ιησού και φωτίζει τη διαμάχη της με τους άνδρες–αποστόλους, σε μια εποχή που η γυναίκα είχε δευτερεύουσα θέση στην οικογένεια και την κοινωνία. Δείχνει επίσης, πως βρισκόταν πολύ κοντά στον Ιησού και είχε τη δική της ερμηνεία, όσον αφορά στα διδάγματα του Ιησού και προσπαθεί να μοιραστεί την άποψή της με τους αποστόλους. 
Το γεγονός πως είναι γυναίκα, προκαλεί τριβές με τους μαθητές του, ιδίως με τον Πέτρο κι αυτό δημιουργεί μια άλλη δυναμική στην ταινία, που ξεχωρίζει από παρόμοιες στην ιστορία του σινεμά. Η Μαρία, αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την έννοια του βασιλείου του Θεού και του μηνύματος του Ιησού θεωρώντας πως τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν στη συγχώρεση και το έλεος. Έτσι η ταινία αφήνει το μήνυμα ότι για να αλλάξουμε τον κόσμο, πρέπει να αλλάξουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι.
Ο Γκαρθ Ντέιβις, αν και διατηρεί αργό ρυθμό, διαθέτει τρία μεγάλα ατού στην ταινία του, συν τον Ταχάρ Ραχίμ («Η μαχαιριά», «Το παρελθόν») ως Ιούδα. Για το ρόλο του Ιησού, έχει τη συγκλονιστική φιγούρα του Γιοακίν Φοίνιξ, του οποίου το βλέμμα εκφράζει την επαναστατικότητα ενός ανθρώπου που θέλει να προσφέρει κάτι καινούργιο στην κοινωνία με το κήρυγμα και το έργο του. Διαθέτει τη Ρούνι Μάρα, της οποίας το απόκοσμο βλέμμα και οι σιωπές της στα κοντινά πλάνα, «φωνάζουν» για την αγάπη και την πίστη της στον Ιησού και το κήρυγμά του. Τέλος, έχει και τον Τσιουέτελ Ετζιοφόρ, στο ρόλο του Πέτρου, που θέλει να πιστέψει στον Ιησού ως Υιό Θεού, αλλά βρίσκεται πιο κοντά στην άποψη πως πρέπει να γίνει μια δυναμική εμφάνισή του στα Ιεροσόλυμα και γι’ αυτό πονάει όταν διαπιστώνει ότι αφήνεται να συλληφθεί και να σταυρωθεί. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/3/18
Είδος: Δράμα 
Σκηνοθεσία: Γκαρθ Ντέιβις 
Παίζουν: Ρούνι Μάρα, Γιοακίν Φίνιξ, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Αριάν Λαμπντ, Ταχάρ Ραχίμ 
Σύνοψη: Ο Γκαρθ Ντέιβις (Lion) συνεργάζεται με τους επιτυχημένους παραγωγούς των ταινιών «Lion» και «Ο Λόγος του Βασιλιά» και σκηνοθετεί, με νέα ματιά, το ανθρώπινο πορτρέτο μιας από τις πλέον αινιγματικές και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες στην Ιστορία. 
Η Ρούνεϊ Μάρα, στην ιδιαίτερη αυτή βιογραφία, υποδύεται τη Μαρία, μια νεαρή γυναίκα που αναζητά ένα νέο τρόπο ζωής και, αψηφώντας τις ιεραρχίες και τις αξίες της παραδοσιακής της οικογένειας, ακολουθεί τον Ιησού το Ναζωραίο (στο ρόλο ο Χοακίν Φίνιξ). Σύντομα, η Μαρία βρίσκει τη θέση της και το πνευματικό της ταξίδι την τοποθετεί στην καρδιά μιας ιστορίας που θα τη φέρει αντιμέτωπη με το πεπρωμένο του Ιησού και τη δική της θέση σ' αυτό. 
Διανομή: UIP